Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Betyárok öröme

2010.10.16. 18:01 Sipos Péter

Ha valaki még nem tudná, én vagyok a BETYÁR Egyesület elnöke. (Egy újságíró nemrég megrótt a nevünk miatt, valószínűleg a sötét hátterű Betyár seregre gondolva. Neki is el kellett magyarázom, hogy a mi nevünk szellemesnek szánt betűszó. Barátok Egyesülete a Társadalmi Igazságosságért a teljes és hivatalos elnevezés.) A három éve alakult társaság számos nemes célt tűzött maga elé, de ezek közül a fogyasztóvédelem volt az, amelyikkel sikerült foglalkozni és még eredményekkel is dicsekedhetünk. Sajnos a kezdetben lelkes tagság a tettekben nem volt olyan áldozatos, mint a felajánlásban, ezért lendület mostanában alább hagyott. Ez sajnos a honlapunk frissességén is meglátszik.

A saját vállunkat most azért veregetem, mert közhírré tették: a bankok közötti átutalásokat a mostani egy nap helyett 2012-től négy óra alatt kell teljesíteni. Azért érinti ez a hír közelről a BETYÁR Egyesületet, mert ez a téma volt az egyik, amellyel kezdettől foglalkoztuk. Az első levelet ebben az ügyben 2007. márciusában írtuk az MNB éppen akkor belépő elnökének. Azzal érveltünk, hogy az ügyfeleknek veszteséget okoz, hogy az átutalt összegek egy – hétvégén három – napra eltűnnek a számlákról és ez alatt a bankoknak kamatoznak. A levelezésből kitűnik, hogy a Nemzeti Bank – amelynek nem fűződik közvetlen érdeke ahhoz, hogy a bankok napokig üljenek az ügyfelek pénzén, sőt inkább abban érdekelt, hogy a pénzforgalom felgyorsuljon – hosszú ideig képtelen volt arra, hogy a bankokat rákényszerítse a bankok közötti elszámolások idejének lerövidítésére.

A kezdeményezéstől számított szűk öt év alatt sikerül elérni, hogy a bankok ezen a módon ne nyúlhassák le ügyfeleiket. Megjegyzendő, hogy 2007-ben a bankközi átutalásokat lebonyolító GIRO Rt. már rendelkezett olyan klíring rendszerrel, mely lehetővé tette volna a napon belüli fizetést. Már csak 442-őt kell aludni és használni kezdik.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: mnb egyesület betyár bankok átutalás giro klíring

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr882376267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eonymus 2010.10.17. 22:22:11

Ez tényleg vicces, hiszen a VIBER rendszer már sok éve működik, kvázi valós idejű átutalást tesz lehetővé és minden általam ismert banknál (azért ez nem több mint 5) igénybe lehet venni kb. 10.000 forintért (per tranzakció!).
Az ember azt gondolná, hogy fejlesztési költségek már rég megtérültek, vagy ha nem, akkor a fejlesztést finanszírozók már beletörődtek a veszteségekbe és az átállás ma már csak elhatározás kérdése.
Egyébként sztem nem az lenne a legfontosabb eredmény, hogy az ügyfeleknél maradna egy napi kamat, hanem a némileg felgyorsuló pénzforgalom.
süti beállítások módosítása