Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Így is lehet(ne)

2013.12.23. 08:54 Sipos Péter

Városmajor kisvaki avatás.gifVan úgy, hogy a vélemények egymásnak feszülnek. Van úgy, hogy az egyik fél megmakacsolja magát és nem hallgat a másik érveire. A végeredmény ilyen esetben ritkán jó. Aztán úgy is van, hogy a nagy fenekedést követően szó szót követ, és a vitázók kompromisszumra jutnak. Így történt ez a Városmajor esetében. Igaz, majd’ három év kellett a mindenkinek tetsző végkifejlethez, de megérte. A Normafa ügye még csak fél éve van terítéken. Van időnk. Én optimista vagyok.

A múlt héten volt a felújított Városmajor park hivatalos átadási ceremóniája. Mosolyogva emlegette mindenki, hogy az előző választási kampány során a „kolbászból is olcsóbb lenne” szlogennel tiltakoztunk a Városmajor kovácsoltvas díszkerítéssel való elzárásának Hagyó Miklóstól származó, de a kerület Fideszes vezetése által is felkarolt, 150 milliós terve ellen. Ma már mindenki úgy gondolja, kár lett volna drága rácsokra költeni. Jobb így, hogy a park szebb, célszerűbb és rendezettebb lett.

Városmajor avatás sipi pokorni.JPGA képen Pokorni polgármesterrel az itthon még különlegességnek számító parkour-pályát gusztálgatjuk. (A kép forrása)

A sportpályák, játszóterek, kutyafuttatók rendbe tétele illetve kialakítása mellett térfigyelő rendszert is telepítettek, ami nemcsak azért jó, mert a parkot látogatók nagyobb biztonságban érezhetik magukat, de azért is, mert ezzel megkezdődött a kerületi kamera-rendszer kialakítása. Sokak kívánsága, hogy a frekventált, illetve a közterületi bűnözéssel jobban fertőzött területeken térfigyelő rendszer települjön.

Az avatók a helyszínen szembesülhettek a lakosság igényeivel. Egy háromgyermekes anyuka szóvá tette, hogy képtelenség a mély kavicsban a babakocsit tolni és a gyerekek sem tudnak hol bicajozni. A jelen lévő tervezők azzal igyekeztek megnyugtatni, hogy a tél folyamán a kavics-burkolat összetömörödik, de ha kell, tavasszal elszállítják a felesleget. Az anyuka nem lett boldog a választól, mint ahogy attól sem villanyozódott fel, hogy a srácok kedvenc hintája most a Gesztenyéskertben teljesít szolgálatot. Az is szóba került, hogy a csoda-tornapálya mellé nemcsak angol nyelvű használati útmutatót kellene kitenni.

Lehet, hogy egy kicsivel többet kellett volna a park használóival konzultálni a tervezés során. De ne legyünk telhetetlenek. A megvalósult park sokkal jobb, mint az eredeti terv. A kisebb átalakításokra menet közben is lesz lehetőség, csak oda kell figyelni a véleményekre. Nem árt mindenkinek levonni a tanulságot: a használókkal közös tervezés vezet a legjobb eredményhez. Fáradtságos, de garantáltan megéri.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

4 komment

Címkék: közösségi tervezés Felújítás Városmajor park Kolbászból olcsóbb lenne

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr115704941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.01.06. 15:47:33

A 10 centi mély gyöngykavicsot mAx széthordják a lábukkal a gyalogosok, de nem fog az tömörödni. Ez nettó baromság! A focipálya világítása is tényleg nagyon fontos volt (se) miközben a régi játszótérre egy nyamvadt wc-t nem voltak most sem telepíteni, ahogy közvilágítást se. Mert szerintük sötétedés után (október és március között) nem akarnak a gyerekek úgyse szabad levegőn játszani...
Arról az anakronizmusról pedig ne is ejtsünk szót, amivel sikerült Kós szobrát egy építészetére soha nem jellemző kősüveggel megfejelni...

epécske 2014.05.05. 18:14:18

Március közepe óta - mióta igazán jó idő van, és a gyerekek az iskolából is többet vannak kint a Majorban - ma törte el az 5. gyerek a kezét a parkourpályán. (Csak a mi iskolánkból, tehát lehet, hogy ez a szám nagyobb.)
Lehet persze azt mondani, hogy nem gyerekeknek építették, de mivel ennek a sportnak nincs hagyománya Magyarországon, senki nem tudja pontosan, mit kezdjen vele. Kivéve a 10-14 éveseket, akik már felérik a felső rudat, és komoly mutatványokkal "menőznek". De láttam már ott egész kicsi gyerekeket is, akik próbáltak felmászni rá, vagy alatta motoroztak.
Így, ilyen formában ez a pálya veszélyes, a gumitégla ellenére is. Szeretnénk kérni ezúton is az Önkormányzatot, hogy tábla jelezze (magyarul), kik, hogyan, mire használhatják, hány éves kor és hány cm alatt ne használják gyerekek, aki használja, mire figyeljen.
A fitness gépekről sem tudni (én nem vettem észre legalábbis, hogy ez ki lenne írva), hogy hány cm-től használható. Igaz, ezek nem veszélyesek, de ha felnőtt méretre és nehézségi fokra vannak beállítva, rendszeres használatuk nem tesz jót a kisebbeknek. Márpedig nemcsak maguktól használják ezeket a gépeket a 14 év alatti gyerekek, hanem testnevelés órán is odaküldik őket a tanárok.
Pontos, részletes tájékoztatás kellene ezeknek az eszközöknek a használatáról ott helyben, az Önkormányzat honlapján, és esetleg a környék 3 iskolájába is ki lehetne küldeni, hogy a tanárok is tudják, mit engedhetnek meg a gyerekeknek, és mit nem. Köszönjük.

Sipos Péter 2014.05.05. 23:45:42

@epécske: Köszönöm a visszajelzést. Az átadáskor többen is szóvátettük, hogy a parkour pályán csak angol nyelvű oldalakra mutató linkek adnak tájékoztatást arról, milyen "mutatványokra" használhatóak az eszközök. Azt hittem, ez elég lesz arra, hogy az illetékesek lépjenek. Most ismét kérem őket arra, hogy javítsák a tájékoztatást. Értesítem a válaszról.

epécske 2014.05.06. 09:57:44

@Sipos Péter: Nagyon köszönjük!
Ma megnéztem még egyszer, a parkour pályán a gyakorlatok le vannak írva magyarul is, de ez csak inspirálni fogja a gyerekeket arra, hogy akrobatikus mutatványokat hajtsanak végre. Azt nem láttam kiírva, hogy hány éves kortól, vagy hány cm magasságtól nem veszélyes. A fitness eszközökön rajta van, hogy 10-14 év között felnőttel használható.
Ha pl. az a cég, aki építette a pályát, tudna abban segíteni, hogy a testnevés tanároknak tart egy rövid tájékoztatót, ők pedig a gyerekeknek szakszerűen meg tudnák mutatni, mit lehet rajta csinálni, és mit nem, az egészen tökéletes volna. :)
süti beállítások módosítása