Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Hol a dohány a Hegyvidéken?

2013.07.01. 13:28 Sipos Péter

trafik.jpgNem értem a balliberális ellenzék szűnni nem akaró ajvékolását trafik-ügyben. A Hegyvidéken ezen a téren is minden a legnagyobb rendben van. Az eredeti célkitűzéseknek megfelelően nálunk családok nyertek koncessziót, de rajtuk kívül nyert egy mozgásában korlátozott polgártársunk is, sőt egy valódi trafikos is. Hol itt a sokat emlegetett mutyi?

Minden alapot nélkülöznek azok az állítások, melyek szerint a magyar családok hátrányt szenvedtek volna a pályázatok elbírálása során. Ellenkezőleg – hála a pályázatok gondos mérlegelésének – valóságos trafikos dinasztiák alakulnak a szemünk láttára. A Hegyvidéken kiosztott 28 koncesszió legalább felét a CBA-, Vimpex- és a Continental család vitte el. Hála a pályázatok gondos mérlegelésének, ezek a famíliák nemcsak a kerületben, de a város más részein és vidéken is bőven nyertek árusítási lehetőségeket.

A CBA család tagjainak – a saját nevükön – összesen 9 koncesszió jutott a Hegyvidéken. Breier László a három kerületi koncesszión kívül Óbudán is nyert kettőt, de kedves felesége sem maradt trafik nélkül, az ő neve alatt a második kerületben nyílhat még egy üzlet. A Gyelán családból Emese hármat nyert a kerületben, míg Zsolt, aki a férje, vagy testvére lehet a hölgynek, csak kettőt, igaz, ő a szomszéd kerületben is nyithat még két boltot. Gyelánék kerületi trafikjait a Hágó-Vár Tabak Kft. égisze alatt működtetik majd a boltokból kialakított, vagy azok mellett sebtében kibérelt önkormányzati helyiségekben. (Megjegyzem, hogy a kerület nem volt rámenős a frekventált helyek kiadási feltételeinek meghatározásakor, hiszen a négyzetméterre vetített havi kétezer forint körüli díj inkább alacsonynak mondható, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a bérlőt szorítja az idő. De egy rendes önkormányzat ne legyen kicsinyes, ha a magyar családokról van szó!) A Krupp Józsefnek csak egy hegyvidéki koncesszió jutott, de família többi férfi tagja a szomszéd kerületekben és a Buda környéki településeken összesen kilenc dohányboltot nyithat. A három család feje tagja a CBA kemény magjának, és kezükben tartják a kerületi élelmiszer kiskereskedelem nagy részét. Nem kell tehát senkinek sem aggódnia, minden hegyvidéki CBA üzlet mellett lesz nemzeti dohánybolt.

A pályázatok bölcs bírálói nem illethetőek a nacionalizmus vádjával. A második legtöbb koncessziót, szám szerint négyet, a kerületben egy vietnami család kapta. Vu Quy Duong és kedves neje nemcsak itt, de Pestszentlőrincen is nyert, összesen hatot. Csak tudnak valamit, ha mind a ketten az elnyerhető legtöbb pályázattal nyertek. (A kerületben egyelőre még működő boltosok mesélik, hogy a család cége – persze strómanokon keresztül – országszerte mintegy másfélszáz árusítási lehetőséghez jutott, így nem kizárt, hogy az általam nem azonosított nyertesek között az ő embereik vannak.) Vu Quy Duong úrról – akinek Zoltán a magyar keresztneve – azt lehet tudni, hogy övé Vimpextabak ital- és dohány nagykereskedés. A cég a honlapja szerint „elkötelezett a kulturált ital és dohánytermék fogyasztása iránt”. Zoltán a Sárkánycenter ügyvezetője és sok egyéb sikeres vállalkozás tulajdonosa. A semmitől vissza nem riadó, lealjasodott média szerint a hazánkba tanulni érkezett, de itt megtelepedett távol-keleti üzletember pályázatainak sikere abban keresendő, hogy tavaly tagja volt a Szijjártó Péter államtitkár vezette delegációnak, amely Vietnámba látogatott a két ország közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítése érdekében.

A Continental család, amelyről azt beszélik, hogy az országban kiosztott minden tízedik koncessziót  elvitte, a Hegyvidéken sem maradt bolt nélkül. Két fiatal versenyzőről, Vavra Gergőről és Hajnis Bálintról, akik együtt három kerületi bolthoz adják a nevüket, már egyértelműen kiderült, hogy a dohánykereskedelem új zászlóshajójának legénységéhez tartoznak. Kerületünk éppen húsz éves lakója, a kosaras Hajnis Bálint, nem a sportszerető kerületi vezetés jóvoltából jutott két kerületi koncesszióhoz. Az ifjú titán családi kapcsolatai révén lett két cég, a Galaxi Tabak és a BA-ZSÓ Tabak kültagja. Ezeknek a pályázatok eredményhirdetése után bejegyzett vállalkozásoknak 23 elhíresült társukkal együtt ugyanabban a bajai lakásban van a székhelyük. Bálint édesanyja, Duday Gabriella Mária, aki vélhetően az ominózus lakás tulajdonosának egykor felesége volt, Újbudán kettő, Budaörsön pedig egy koncessziót nyert. Vavra Gergő, aki a kerületi bolton kívül még három budapesti jogosultság nyertese, az AlfaTrafik Bt. beltagjaként csatlakozott a nyertes csapathoz.

A komcsik vezényelte média bizonyára az elhunyt belügyminiszter síron túli politikai kapcsolatait vizionálja annak magyarázatára, hogy miért jutott a veszprémi Horváth Ákos Balázsnak négy trafik a Hegyvidéken. Horváth úr egy Velencén élő társával néhány hete alakította meg a Budatrafik Bt-t, melynek egyik telephelye a Márvány utca 44-ben van. A cég hirdetésekben keresett eladókat az elnyert trafikokba. Azt gyanítom, ebben az esetben nem a veszprémi úr kezében futnak össze a szálak. Jóval valószínűbb, hogy a négy hegyvidéki koncessziót cégtársa, dr. Radványi Bálint intézte, aki a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó Közép-magyarországi Fejlesztési Zrt. fejlesztési  igazgatója, egy pályázatíró cég vezetője és számos pályázati tudnivalókat tartalmazó könyv szerzője.

Azoknak, akiknek semmi sem drága, hogy besározzák a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, Kammerer Jánosról – aki az egy szem kerületi trafik mellett Óbudán, és XIII. kerületben is nyert egy-egy dohánybolt-koncessziót – egyből az jut az eszébe, hogy a hasonló nevű olimpikon rokona lehet. Kammerer Zoltán ugyanis éppen abban a sportágban volt sikeres, mint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetője. Le szeretném szögezni, hogy erre semmi bizonyíték sem áll rendelkezésemre. Azt, hogy Kammerer úrban a budakalászi „mini mani shop élelmiszer áruházikó” tulajdonosát, vagy a Budapest éjfél után című vámpíros könyv szerzőjét tisztelhetjük, nem tudom, legfeljebb azt adhat némi támpontot, hogy a boltos úr az egyik közösségi portál szerint a bajnok ismerőse.

Mint a bevezetőben említettem, a pályázati kiírással összhangban a nyertesek közé került egy mozgásában korlátozott honfitársunk, Sztanó Tamás is, aki egy baleset miatt kényszerült tolószékbe. A NER gondoskodó szeretetét bizonyítja, hogy nemcsak a Hegyvidéken, de a József- és a Terézvárosban is koncesszióhoz jutott. Sztanó út megélhetésének biztosításához nagy szüksége lehet ezekre a kiegészítő forrásokra, hiszen a város  számos plázájában és frekventált helyein megtalálható, többek között a Leroy hálózathoz tartozó éttermek, kávézók és bisztrók valószínűleg nem nyújthatják számára a biztos megélhetés reményét. A rossz nyelvek szerint a sokszoros étterem-tulajdonos annak is köszönheti üzleti sikerét, hogy kiváló kapcsolatokat ápol a kormánypárt frakcióvezetőjével. De ez biztosan csak rágalom.

A Böszörményi út 16. alatti üzlet tulajdonosa, Pörzse Oszkárné, továbbra is árulhat dohányterméket. A kerületi koncessziókért pályázók között számosan voltak, akik egy-egy árusítási jogot szerettek volna megkapni, de ez a hölgy volt az egyetlen közöttük, aki nyert is. Hogy csak szerencséje volt, vagy összeköttetése is, azt nem tudom.

Van még három nyertes, akikről nem jutottam megbízhatónak tűnő információhoz. Egyikük sem kispályás, mert nem egy koncessziót nyertek, de hogy melyik klánhoz tartoznak, nem sikerült kiderítenem. Ott György, aki két kerületi bolt nyitásához kapott engedélyt, megkapta a maximális öt licenszet, egyet a Terézvárosban, másik kettőt pedig Szentendrén. Illés Bettina, szintén telitalálatos, bár csak egy hegyvidéki boltot nyithat, de lesz neki is egy-egy  üzlete a Teréz- és  Józsefvárosban, ezenfelül pedig még kettő Újbudán. Hozzájuk képest Tiderle Zoltán kispályás, mert a két XII. kerületi trafik mellé, csak másik kettőt kapott Zuglóban.

Hogy hol a dohány a Hegyvidéken? A boltok negyede a Nagyenyed utca, Böszörményi út, Márvány utca háromszögben nyílik. Az itteni bagósok kedvükre válogathatnak. A kerület többi részén pedig jobbára ott lehet majd cigit venni, ahol CBA cégér látható. Így nemcsak az világos, hogy hol a dohány, de az is, hogy hová folyik a sok lé, mert várható, hogy a kisebb élelmiszerboltok egy része cigi-engedély híján nemsokára lehúzza a rolót.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

19 komment · 3 trackback

Címkék: Continental Nemzeti Dohánybolt CBA Trafik Trafik mutyi Vimpextabak

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr835386056

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.04. 12:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Trafikrablás: Az utolsó tangó 2013.07.04. 11:02:31

Viktor és János pontot tesz az ügy végére. Trafikrablás-trilógiánk befejező része. A mozgóképet nagy méretben és hangerővel méltóztassék megtekinteni.       

Trackback: Politikai okokból nemdohányzók 2013.07.02. 20:30:56

Ha nem lenne ennyire gusztustalan az, amit ez a maffia művel, ez a mozgalom egy kedves maciklub volna. De hála Orbán Viktornak és tettestársainak már a nemdohányzás is politikai manifesztum. Ha a trafikmutyi után valaki cigarettát vásárol hazánkban...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.07.04. 12:00:44

Végre magyar kézben van a cigi!! Másrészt meg káros is, 1000 forintér nem sokan veszik meg! Fö az egészség! És ezt tudja is a Fidesz-KDNP!
Jol lett lebonyolitva az ügy.

Most megint hogy fog csalni a fidesz Baján? 2013.07.04. 12:15:20

Szokjál le, szívjon a bóvlista banda!

Ennyire nincs gerince, tartás a fideszeseknek? Ezeknek mindig minden jó amit a gnóm diktátor mond?
Soha nincs ellenvélemény, tükörbe nézés, lelkiismeret vizsgálat, szégyenérzet?
Milyen emberek vagytok, semmi tartásotok nincsen? Ha a fejedre szarnak akkor kérsz a vállaidra is mert milyen jó meleg?
Az egész világ hülye, mindenki minket támad, csak mi lehetünk okosak?
A torz és beteges gazdasági vezetés mellett a lelki terror, megfélemlítés, listázás, lopás, simli, jellemtelenség az igazi komcsi időket idéző.
A fidesz a szocikon szocializálódott, már jóval túlhaladva szarháziságban mesterét!

Orbán Viktor, a cseh bukás szele már megcsapott tegnap, de ide fog érni a vihar is.

Takarodj még van egérút!

komplikato 2013.07.04. 12:31:01

A felsoroltak közül azért a Vimpex-ről el lehet mondani, hogy elébe ment a dolgoknak. Tehát ha nem nyert volna az ügyön, akkor is lenen köze a témához. Legalább is Budapesten irgalmatlan mennyiségű üzlethelyiséget vettek meg vagy bérelnek a legjobb helyeken. Ergo ha valaki értelmes helyre akart pályázni trafikkal, akkor is hozzájuk jutott volna el. Egyébként meg már a saját bolthálózatukon kívül az összes "100 forintos/ Euros bolt" szerűséget is ők látják el, időnként a CBA-t akciós termékekkel és még ki tudja mikkel. Lehet nem látszik, de lassacskán nagyobb és erősebb lesz a cég idehaza, mint sok multi lánc.

Viszont a Continentalban az a szép, hogy ők nem csak trafik pályázatot, hanem beszállítóit is nyertek. Tehát a konkurencián is ők keresnek majd. :)
Felcsút polgármestere meg a "madaras" élelmiszer lánc üzleteibe beépített dohányboltjait láthatja majd el.

Csore60 2013.07.04. 13:11:41

Most miért baj ez? Épül az új uralkodó osztály.... Földesúri dinasztiák, jogász dinasztiák, közjegyző dinasztiák, orvos dinasztiák, dinasztikus vállalatok.... Ja, persze a szegények is nyugodtan gondolkodhatnak dinasztiában, mert abból a gödörből, amibe ásták őket generációkon keresztül nem fogják kikaparni magukat.

wattafilling 2013.07.04. 13:18:23

Csak azt akartam mondani, hogy leszoktam. Négy éve. Így nem a cigarettavásárlási szokásaimmal fogok szavazni...

2013.07.04. 13:48:57

Most olvastam, hogy Németh Zsolt államtitkár szomszédja is nyert három trafikot Budafokon, ráadásul a szomszédját is Némethnek hívják. Valószínű csak véletlen egybeesés.

rozsé drazsé 2013.07.04. 13:53:25

Ki a sz@rt érdekel a Hegyvidék! Hajrá CSepel, Kőbánya, Józsefváros, Angyalföld.
Pont leszarom mi van a hegyvidéken. Eddig is csak a FA házak miatt volt érdekes (ÁFA-házak)

Ez a baloldal mi, ami útlevéllel jön le az Alkotás útra a Svábhegyről?

Ez meg itt a baloldal újságja.

Bekaphatjátok...

_most_ 2013.07.04. 14:02:29

szegény birkamenetesek, most rá kell szokniuk a cigire, hogy ezzel is kifejezhessék teljes elkötelezettségüket a párt iránt:D

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.07.04. 14:26:52

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

"Buta belpesti balliberális biboldó barmok!

2013.06.24. óta tag.

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt"

Íme egy bérért dolgozó fidesz-Honvéd.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2013.07.04. 14:29:26

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

Látom, kolléga, sikerült elsajátítani az előadáson elhangzottakat. Helyes.

Üdv: Á.

Roan 2013.07.04. 15:29:14

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Miért, eddig milyen kézben volt? Több mint 40.000 elárusítóhely volt, ebből a nemzetközi élelmiszerláncok kb. 2.000-et adtak, a többit a hazi tulajdonú kisboltok, trafikok, kocsmák képviselték.

birkakhoz 2013.07.04. 15:34:09

Lehet ismet a maffiara szavazni , jovore! Amit ebben az orszagban buntetlenul meg lehet tenni AZ MAR TULZAS ! Es meg meg is magyarazzak a bizonyitvanyt , a GENKSZTEREK! V KERULETBEN 15 bolt Rogi baratjae Csetenyi Csabae hiaba aki apolja a politikai kapcsolatokat az akar egyed uralkodo is lehet a belvarosban v mashol csupan elveinkrol kell lemondani es ugy jol benyalni es egy kis uzletreszt v egy kis zsebbenzt odaadni Antikanak aki egy igazi tehetsegtelen kis elvtelen tetu!!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.04. 15:57:33

Vicces, hogy a Déli pályaudvaron egymás mellett 3 dohánybolt van :)
Viszont legalább az egyiket olyan trafik helyén nyitották, ami eddig is főleg dohányt árul. Sőt, ha jól tudom, akkor a Délivel szemben is egy trafikot alakítottak át dohánybolttá.

Kategórikus Imperatívusz 2013.07.04. 16:14:50

Az "Emese" a "Zsolt" lánya. Ennyi...

Jenő Kubovics 2013.07.07. 13:04:19

Kubovics Jenő Budapest, 20103.07.07
1118 Budapest, Minerva utca.17.
Mobil: +36 30-9491 115
Tel fax: 386 9193
E mail: jeno.kubovics@t-online.hu

Megjegyzések Sípos Péter Hol a dohány hegyvidéken című cikkéhez

Kedves Péter.

Számítógépem zabolatlanná válása hozta – örömömre – képbe a nevedet. Régi munka barátságunk okán érdeklődéssel olvastam cikkedet.
A politika bűnügyi oldalról támadó érdekes összefüggéseket feltáró cikked is ezt teszi. Azt hiszem viszont, csak hápogni tudna az a politikus, akinek feltennék a kérdést, döntési helyzetben ezt hogyan orvosolná. Ha van elképzelése az bizonyosan nem nyerne megfelelő társadalmi támogatást.
Ha az eredeti politikai szándékot és annak végrehajtását vizsgáljuk van megoldás.

Úgy tűnik az eredeti szándék a háború előtti helyzet mintázása, mint az ma más területen is szokássá vált. Bebizonyították a végrehajtásnál, hogy ezt nem ismerik, vagy az uralmon lévő rendszer adottságai határoztak.
Zavaros rendszert hoztak létre, ahol létezik egytrafikos egyéni kereskedő, többtrafikos hálózattal rendelkező, ezek között olyan hálózattal rendelkező nagykereskedő, esetleg gyártó, aki terítés során saját trafikjait is ellátja.

Hibáztak a termékpalettán nem csak a dohányosok teljes kiszolgálását gondolták végig, hanem éppen az oda nem illeszkedő vásárlókat csalják be.

Végül, az ellátás lényeges részét az elárusító helyek elhelyezését nem szervezték meg.

A világháború előtti rendszerről közvetlen ismeretem van, Fatinger Sándor a dohányjövedék akkori vezetője apám egyetemi társa és barátja volt. Trafikról szóló beszélgetéseiket is hallgattam.
A trafikok egyszemélyes üzletek voltak kijelölt helyen és maga az államtitkár döntött a kereskedő személyéről, elsősorban hadirokkantakról és olyan fogyatékosokról, akik számára ez volt az egyetlen foglalkozási lehetőség. A működés részleteit is megismerhettem egy elbeszélésből a nemzetinél működő, az akkor az ország legforgalmasabb trafik kereskedőjének kijelölésének elmondásából.
A lehetséges kereskedőket a kérvényezők válogatásával valamely hivatalnoki kar állította össze figyelembe véve a törvény szerinti legalkalmasabbakat. Ebből a kalapból kellet az államtitkárnak kijelölni, úgy, hogy a kalapba nevet nem tehetett. Fellebbezés lehetősége nem volt.
Szívem szerint nem vagyok propagandistája a Horthy rendszernek, de a hivatalnoki kar még a monarchia rendszerét örökölve jól szervezett, fegyelmezett volt és a Horthy rendszerben ők is egy kasztot képviseltek. Példa lehet apám, aki a kommün belügy tisztviselőjeként a kommunista hatalmat szolgálta, Horthy, mint nemesember jogászt, feltehetően szakembert Gyula város rendőrkapitányának nevezett ki, hogy most ott rendszerét hűségesen szolgálja.

A bevezetett rendszer társadalmi szempontból is aggályos. Hálózatra itt nincs szükség. A vezetőjének egyetlen dolga adódik, hogy a könyvelési elszámolás után a nyereséget felvegye esetleg a pártkaszával megossza. Az árúval való feltöltés és elszámolása ezután is, mint eddig kiszállítással történik.

A leleplezésre irányuló politika, nem helyes, mert a társadalmat megosztja, igaz, most az uralmon lévőket is, de a mellőzött kifosztottakat is, miért éppen a trafikosokra irányul a politikai fényszóró.

A dohányzás korlátozása ma az egész világot foglalkoztatja. Nem okvetlenül kellet az elosztás szabályozásával foglalkozni, de, ha igen azt jól kellett volna csinálni. Erre kell összpontosítani.

Az állam –ha vállalta – gondoskodjék az ellátásról, mert a kialakuló réseket mások fogják kitölteni.

Az üzletek helyét is meg kell határozni.

Egyéni kereskedők által vezetett egytrafikos rendszert célszerű kialakítani.

A vezetőket úgy kell kijelölni, hogy az üzleti jövedelem az ő és eltartottjai elsősorban a fogyasztást szolgálják, mert ez fejlesztést eredményez. A megtermelt elosztható jövedelem, felhalmozás irányába történő átcsoportosítása bizonyíthatóan nem idézett elő fejlesztést.

Szociális szempontokat is kielégítve és a társadalmi megelégedést is fokozva fogyatékos nagy családdal rendelkező személyeket kell kijelölni.

A dohánynak nem vagyok sem termelője sem elosztója, sem árusítója, sem fogyasztója az egészhez valójában semmi közöm nincs ép úgy a politikához sem. A pálya széléről üzentem.

Üdvözől barátod

Kubovics Jenő

belgabela 2013.07.13. 04:09:00

@Roan: Én árultam anno cigit. Önmagában nem érte volna meg. Kizárólag azért árultam minden boltomban, mert akkor nem megy máshova aki cigit is akar venni.

A tíz százalékos árrés sem biztos, hogy megéri. Szerintem sokan, akik nem kifejezetten jó helyen vannak, csak kínlódni fognak, de jól élni nem, a cigiből. Akinek nagyon jó helye van (egyedül egy nagy pályaudvaron például, vagy egy nagy metróállomáson), az jól járt, más csak akkor tud jól járni, ha nem egy trafikja van.

Sokan nyilatkoznak olyanok, akiknek fogalma sem nagyon van a kereskedelemről, a dohánykereskedelemről meg még kevesebb.
süti beállítások módosítása