Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Mi van Veletek?

2012.01.26. 15:19 Sipos Péter

Barátok, ismerősök, szkeptikusok és szimpatizánsok, mind azt kérdezik mostanság tőlem: mi van Veletek az LMP-ben? Szívesen elmondom bárkinek élőszóban is, de azt gondolom, nem árt, ha le is írom, mit gondolok erről.
A párt háza táján történtek több, egymással összefüggő dologgal magyarázhatóak. Ezek közül az egyik a szervezet fiatalsága és tapasztalatlansága. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a párt még nincs három éves, mégis bent van a parlamentben. Aktív tagjain hihetetlen munkateher van, pénzügyi forrásai viszonylag szerények, hiszen csak nemrégiben sikerült rendezni az elmúlt évek kampányai miatt felhalmozott tartozásokat. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy csak legális formában, tehát csak nyilvánosságra hozható nevű donoroktól fogad el adományokat, így azok csak mérsékelten csordogálnak.
A parlamenti frakció megalakulása óta hihetetlenül nagy munkát végzett. Komolyan vette feladatát, szinte minden beterjesztett törvényhez igyekeztek szakszerűen hozzászólni és jobbításuk érdekében módosító javaslatok sorát terjesztették elő. A legkisebb képviselőcsoport tagjai szóltak hozzá a legtöbbször és a leghosszabban.  Ez a tiszteletreméltó munka – a résztvevők minden igyekezete ellenére – sok szempontból nem volt sikeres. A gőgös többség – figyelembe sem véve a jobbító szándékot és a magas szakmai színvonalat – szinte minden alkalommal lesöpörte az ellenvéleményt. Egy kívülálló nehezen tudja elképzelni, milyen lelki terhet jelent testközelből tapasztalni azt a pökhendi nemtörődömséget, mellyel a kormánypárti képviselők szétverik az országot. Ráadásul az LMP-s képviselők erőfeszítései nem kapták meg a várt médiavisszhangot sem, így a nagyközönség nem szerzett tudomást arról, milyen emberfeletti munkát végeztek.  Érthető, hogy betelt a pohár. Ez vezetett a Karácsony előtti akcióhoz, amikor látványos akcióval demonstrálták, hogy új eszközöket kell bevetni az arrogáns hatalom ellen, és ebből következtek a lemondások és visszavonulások is.
Van még egy feldolgozásra váró, feszítő probléma. Az LMP-nek – hacsak lehetősége nem nyílik arra, hogy a legközelebbi választásokat döntő fölénnyel megnyerje – idővel szembe kell néznie egy súlyos erkölcsi és politikai dilemmával. A kérdés az, hogy lehet-e bármilyen szövetséget kötni a jelenlegi parlamenti ellenzék baloldalinak mondott pártjaival annak érdekében, hogy a demokratikus intézményrendszert leépítő, a társadalmi egyenlőtlenségeket fokozó mai vezetést elzavarhassuk és annak rombolása után megkezdődhessen a helyreállítás. A párt tagságának nem kis részében mély nyomokat hagytak a szocialisták önző mutyizásai, a jogállamot erodáló tettei, ezért bármennyire világosan látják, hogy az orbáni politika milyen óriási károkat okoz, lúdbőrözik a hátuk, ha arra gondolnak, hogy együtt működjenek azokkal, akiknek az elmúlt években folytatott politikája a mai zsákutcához vezetett.
Nehéz döntések előtt állunk. Türelmet és megértést kérünk. Higgyétek el, tisztában vagyunk felelősségünkkel. Először magunkat kell legyőznünk. A többi már gyerekjáték lesz.
 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

3 komment

Címkék: együttműködés összefogás frakció lemondás lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr843846275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2012.01.26. 16:41:26

"Az LMP-nek – hacsak lehetősége nem nyílik arra, hogy a legközelebbi választásokat döntő fölénnyel megnyerje – idővel szembe kell néznie egy súlyos erkölcsi és politikai dilemmával."

Ez a dilemma még odébb van - a választási kampány kezdetéig kell majd csak dönteni.
Addig minden politikai erő építse, pozicionálja magát - s egyeztessen, hogy mit is akarnak mások, miben lehet egyetérteni, miben nem.

Persze, nehéz kommunikálni - de ha felnőttnek gondoljuk a választókat, akkor elvárhatjuk tőlük, hogy egy esetleges olajfa esetén mindenki a saját pártjára szavazzon. Az LMP-s az LMP-re, a 4K-s a 4K-ra, stb.
Nem azt mondom, hogy könnyű dolog lesz előre megállapodni a közös listában, az ottani pozíciókban - de nem lehetetlen. Ráadásul rosszul is venné ki magát, ha már most a helyeken osztoznának a részvevők.

Az erkölcsi dilemma pedig feloldható: egy Jobbik-LMP-MSZP koalíciónál mégis csak elfogadhatóbb tán egy "olajfa".

b p 2012.01.26. 21:03:44

Fenntarthatóság, igazságosság, részvétel

Az LMP a saját alapértékei megvalósításával lehet sikeres. A parlamenti szakértői munka nem tartalmazza a részvételt. Az utcai tiltakozás nem értékteremtő. Csak ellenállás.
Az LMP-nek a legjobb civil hagyományait felhasználva meg kell mutatni, hogy lehetséges a részvételi demokráciával elérni a fenntarthatóságot és az igazságosságot. Egy-két jó példa kell. Egy-két falu. A vidék, a cigányság sorsa kulcsfontosságú a jövő szempontjából. Egy falu esetében egy állampolgári tanács keretben végrehajtott jövőtervezés néhány millió forintból megvalósítható.
Az LMP erőssége viszont a civil gyökerei és sikeres kampányai miatt mozgósítható önkéntesbázisa, amit hasznosítva egyszerre valósulnak meg céljai és erősödik választói elkötelezettsége.
Ha az LMP-nek sikerül az LM-elemet (höhö :) ) megmutatni, akkor lesz médiavisszhang is. Nem kell a megadott keretek között politizálni. A párhuzamos valóságot ti teremtitek meg. Ez az új, nem az ellenállás.

Gunboat-Diplomat 2012.11.19. 12:59:14

Na, a gerincbajnok gyorsan le is kapta a kongresszus utáni posztját ...
süti beállítások módosítása