Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Szkeptikusok kétely nélkül

2011.02.06. 23:11 Sipos Péter

A Magyar Szkeptikus Társaság is csatlakozott a homeopátia elleni világméretű akcióhoz és tagjai is „megmérgezték” magukat nagy mennyiségű homeopátiás szer bevételével. Szellemes akciójukkal azt akarták bizonyítani, hogy „nincs benne semmi”, tudni illik a homeopátiás szerekben.

Nem tudom, mi az igazság. Magam is gyanút fogok, ha valaki vakon hisz egy gyógyszerben, gyógyító eljárásban. Csak abban vagyok biztos, hogy nincs semmire kizárólagos, mindenkire érvényes gyógymód. Sokan vannak például, akik esküsznek a gyógynövények mellékhatás nélküli gyógyerejében. Ők azt hangoztatják, hogy ezek a természetes szerek megbízhatóbbak, mint a gyári gyógyszerek. Őket – hiszen nekik fölösleges elmagyarázni, hogy a gyógyszergyárak is a gyógynövények hatóanyagait használják fel, csak szintetikus úton előállítva, viszont precízebb adagolásban – csak a nadragulya biztos hatására szoktam  figyelmeztetni.

A szkeptikus lényege a kételkedés. Semmit sem hisz el alapos bizonyítás nélkül, és ha igazán komolyan veszi magát, akkor az evidenciák hatására is csak annyit ismer el, hogy igen, a dolog valószínűleg az esetek nagy részében így van, de nyilvánvalóan nem mindig és minden körülmények között. De vajon mi lehet az oka annak, hogy a homeopátia kérdésében ilyen kérlelhetetlenül tagadnak minden hatást? A honlapjukon fellelhető egy angliai szerző cikke arról, hogy az általa megismert, homeopátiás szereket árusító gyógyszerészek mind sarlatánok. Egy másik írás azt hangsúlyozza, hogy az ilyen készítményekben olyan kevés a hatóanyag, hogy annak egészen biztosan nem lehet semmilyen hatása.

Ez nekem azért kevés. Különféle nyavalyáimmal én is felkerestem már néhány homeopátiás szakembert. Volt, aki hasznos tanáccsal látott el, másikról meg az volt a benyomásom, hogy a hókusz-pókusz mögött nincs semmi, csak a pénzszerzés vágya. Van ilyen minden szakmában, csak az orvoslásnál ez utóbbi gusztustalanabb, mint más esetekben.

Az általam nagyra becsült szkeptikusok nálam most rontottak renoméjukon, mert nem kételkedtek saját kampányuk igazában, pedig ez hivatalból dolguk lenne.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

8 komment

Címkék: vágó homeopátia szkeptikusok istván kétely

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr62643374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.02.06. 23:47:45

A gyógynövények egészen más kategória. Ott természetesen vannak szép számmal használhatóak is. Nem véletlenül indulnak ki még a gyógyszergyárak is sokszor a bennük megtalálható anyagokból, sőt gyakran arra keresnek módszert, hogy ezeket az anyagokat hogyan lehetne előállítani a gyárban.

A homeopátiáról viszont sokszor, sokan bebizonyították, hogy hatástalan. Fontos: nem arról van szó, hogy nincs még elég bizonyíték a hatásosságára! Ki van mutatva, hogy tökéletesen hatástalan, az összes mérvadó kettős vak próbában a placebóval megegyező eredményt ért csak el. Ezzel a placebohatással "gyógyít". És ezért komoly bűnt követ el, aki azt hazudja az embereknek, hogy ez hatásos, és ezen nyerészkedik.

Elképesztő, hogy ki tudtak maguknak harcolni olyan törvényt, melynek értelmében minden más gyógyszerrel ellentétben a hatásosság bizonyítása nélkül is forgalomba hozhatják a szemetüket.

Enita 2011.02.07. 16:12:46

Most én is csalódtam a szkeptikusokban, de főleg Vágóban. Ráadásul a szer, amivel "öngyilkosságot" követett el, az arsenicum album, a homeopátiában a halálfélelem egyik fő ellenszere. Olyanoknak jó, akik félnek, hogy halálukkal eltűnnek a köztudatból. Érdekes, hogy ebbe ennyire beletrafált... De vajon mit bizonyított?

realRoxan 2011.02.07. 23:20:18

@bm613:

Egy két-három éves gyermeknél hogyan gyógyít a placebó-hatás? Tudatában van már a gyerek azzal, mit kap, és mire? Ja, és amikor éjjel, álmában adom be a szert neki? És használ?

Kisfiam eléggé érzékenyen reagál(t) minden kisebb náthára, vírusfertőzésre. Ráment a felső légutakra, hörghuruttal többször voltunk kórházban. Szteroidokat kapott mindig. Rettegtünk minden orrfolyás-köhögésnél, mikor kezdődik megint. Felkerestünk egy gyermek homeopata orvost. A másodiknál sikerült megállapodnunk. Eddig mindenre sikerült szert találnia a gyerkőcnél.
3 éves koráig nem tudta mérni a szervezete reakcióit a szerekre, ezért tapasztalati-kérdezéses alapon választott "bogyókat". Működtek. Készített egy 3 szerből álló mixet, ha köhög a gyerek, be kell adni. Általában éjjel 12 után kezdődik nála mindig (akkor ugye alszik). Szer kikever, fecskendővel álmában szájába be. Szerencsére beveszi. És.... hirtelen nem köhög többet. Placebó-hatás?
Pár hónap múlva a szer elkezdett nem hatni. Gyermek óvodás lett. 1 hét bent, 1 hét otthon. Havonta előjött a hörghurut, kúp-inhalátor (szteriodok) be. Korábban 4-5 havonta jött elő ennyire.
Visszamentünk orvosunkhoz. A szerre már azért nem reagált, mert ilyen kis korban gyorsan változik a szervezet, és az alkati szer is. Más kell neki.
Szerencsére 3 éves közben elmúlt, tudta műszerrel mérni. Egy 2-3 hónapos tisztítókúra (Joalis-cseppek) mellett döntöttünk. Oké, nem volt olcsó, de más is megtette volna a gyermekért. 4 fajta cseppet kellett minden nap szedni. Októberben kezdtük. Azóta egyszer hiányzott oviból, mert folyt az orra és berekedt, inkább otthon tartottuk. Azóta nem köhögött. Amikor 28-ból 7-en voltak, Ő köztük volt. Van most is épp elég vírus a levegőben, Ő mégsem beteg.

Szóval ezek után lehet kígyót-békát kiáltani a homeopátiára, nem érdekel. Ha a gyermeknek használ, inkább, mint a szteroid. Gyógyszert -a fenti szteroidoktól eltekintve, antibiotikumot szerencsére eddig nem kapott.
Placebó hatás? Mindig azt mondjuk neki, vitamint kap. De éjjel szó nélkül eszi meg, és hat!

Mellesleg aki kicsit is konyít a homeopátiához, tudja, nem lehet túladagolni, és a dózist nem azzal emeli, ha egyszerre vesz be sok bogyót, hanem ha többször egymás után.

Tiszteletem,
Mérnökúr

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.02.08. 00:02:32

@realRoxan: Tőlem százan is idejöhetnek a jó kis személyes sztorijaikkal. Várom a kisgyerek után az állatos történetet is, az szokott még nagyon jónak képzelt érv lenni a placebóhatás ellen. De hát azok a fránya tények... azok a nyavalyás kettős vak próbák, biztos valami mocskos összeesküvés miatt nem sikerülnek soha, igaz?

Szubjektivátor · http://szubjektivator.blog.hu/ 2011.02.08. 00:46:55

Egy valamit jobb lenne tisztázni, van immunrendszer, van placebo hatás, vannak gyógyszerek is, de a homeopátia csak bohóckodás.

szubjektivator.blog.hu/2011/02/08/ertelmes_emberek_kepesek_hinni_a_homeopatiaban

realRoxan 2011.02.08. 11:57:41

Nem kell benne hinnetek, de fikázni sem kéne.
Próbáltátok már egyáltalán?
Vagy csak a szátok ilyen nagy?

Biztos kitaláltam, amit fent írtam.

Szedjétek csak a jó kis antibiotikumokat, gyógyszereket, az használni fog!

rubex 2011.02.10. 14:57:05

Én csak azt nem értem, hogy miért van az, hogy a homeopaták inkább szeretnének összefogni a gyógyszerészekkel a különböző civilizációs betegségekkel szemben, de a gyógyszeripar inkább egy ilyen demonstrációnak nevezett felvonulást csinál, ami tulajdonképpen csak annyit bizonyít, hogy egyszeri nagy dózissal nincs mellékhatása, kvázi nem túladagolható.

Christian Boiron: "Itt az ideje, hogy a két gyógyszeres terápiás megközelítési mód – az allopátia (a hagyományos orvoslás) és a homeopátia – végre egyesítse erőit a betegek gyógyítása érdekében, hogy végre megtalálják a megoldást olyan betegségek gyógyítására, mint a rák, az AIDS, a szívbetegségek, az allergiák és a paraziták okozta megbetegedések. A homeopátia készen áll arra, hogy ezt az ügyet szolgálja."

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.02.17. 11:28:42

@rubex: Annak is itt az ideje, hogy a veszélyek elkerülésének különböző módjait képviselők összefogjanak. Találjanak ki közös stratégiát azok, akik körülnéznek, mielőtt lelépnek az autók közé az úttestre, és azok, akik a biztonságuk zálogát abban látják, hogy ha fekete cica menne át előttük péntek 13-án egy létra alatt, akkor gyorsan keresnek egy kéményseprőt, majd szerencsés megmenekülésüket lekopogják bal kéz középső ujjal egy faasztal alján :-)
Ugye érthető a hasonlat?
süti beállítások módosítása