Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Tanácstalanul

2010.11.30. 22:15 Sipos Péter

Az elmúlt napok egyik slágertémája a Költségvetési Tanács felszámolása. A téma engem személyesen is közelről érint, mert nagyobbik leányom éppen az első ágyúlövés előtti napon mondott fel a jelenlegi munkahelyén azért, hogy a jövő év elejétől Tanács apparátusába menjen dolgozni. Az ő helyzete megoldódott, mert gyorsan talált másik helyet magának, de ez az ország baján nem sokat segít.

A magyar társadalom gyorsan felejt és a közelmúltban hallott információk alapján formál véleményt. Ezért nem tűnik fölöslegesnek, ha felidézzük a Tanács rövid történetét. A story 2006-ban kezdődött, amikor egyértelművé vált, hogy a Gyurcsány-kormány trükkök sorával leplezte a kialakult hiányt és az intézkedések halogatását. A korra jellemző módon akkor a FIDESz olyan költségvetési tanács felállítását javasolta, amelynek nagyon erős jogosítványai vannak, lényegében vétójoga van a büdzsé kérdéseiben. (Az én véleményem az, hogy egy ilyen testület elvenné a kormány felelősségét és maga lenne a kabinet, ami nem helyes.) Az akkori kormánypártok ezt a javaslatot elvetették. Csak 2008-ban született meg a mai jogosítványokkal a Tanács. A saját apparátus segítségével gyorsan és szakszerűen tud véleményt alkotni költségvetést érintő ügyekben, ugyanakkor – legalábbis a megalakításkor ez volt a remény – a megkérdőjelezhetetlen tekintélyű tagok (őket a Köztársasági elnök, a Számvevőszék elnöke és az MNB elnöke jelöli) révén szakmai hitelességéhez sem férhet kétség. Hatása nem adminisztratív, véleményének nyilvánosságra hozásával gyakorol nyomást a kormányra, ha valamilyen ésszerűtlen, vagy a költségvetést veszélyeztető lépést lát.

Ez történt most is, amikor Kopits György elmondta hozzászólását a 2011-es költségvetéshez. Nem bánt kesztyűs kézzel a kormány előterjesztésével és felhívta a figyelmet számos ellentmondásra. Jellemző, és munkájuk dicséretére válik, hogy a „válságadóval” sújtott ágazatok tőle tudhatták meg, hogy a kormány még 2014-re is tervez különadókat.

A nemtelen bosszú sunyi módon kezdődött. Először egy „önálló” képviselői módosító indítványt nyújtottak be, mely el akarja vonni a Tanács apparátusának költségvetését, jelezve, hogy a FIDESz elégedetlen a nagyszájú Tanáccsal. Majd arról kezdtek beszélni, hogy nem a Tanáccsal van baj, de jobb helye is lehet annak a pénznek. Később aztán megtalálták a végső érvet: szerintük a jelenlegi megoldás drága és értelmetlen. Olyan Tanácsra van szükség, mely nem főállásúakból áll (a Számvevőszék elnöke és az MNB elnöke mellett a Köztársasági elnök által jelölt tudós ember lenne a tagja), nincs saját apparátusa, így olcsó, ugyanakkor sokkal erősebb jogosítványokkal rendelkezik, például vétójoga van.

A Tanács működését szabályozó törvény egyelőre nem változott, nincs is hír arról, hogy dolgoznának a módosításán. Ha minden így marad, lesz egy állami szervezet, amelynek nincs költségvetése, csak feladata. De valószínűleg készül az új szabály. Én két forgatókönyvet tudok elképzelni. Vagy úgy herélik ki az intézményt, hogy nem kap jogosítványt, vagy úgy, hogy kormányhű emberekkel rakják tele. Azt sajnos nem tudom elképzelni, hogy egy erős hatáskörű, független intézmény jöjjön létre, pedig most lenne rá a legnagyobb szükség.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: fidesz györgy tanács költségvetési kopits

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr272484700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tas_ 2010.12.01. 19:17:33

Kedves Péter!
Ajánlom magamat:
narancsszezon.blog.hu
süti beállítások módosítása