Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Kegyelem morzsák

2013.06.17. 13:05 Sipos Péter

lmp frakció.jpgMinden demokrata örülhet annak, hogy a Lehet Más a Politika képviselői újra frakciót alakíthatnak. Ennek így kell lennie, helyesebben a frakciónak a Párbeszéd Magyarországért-et megalakító honatyák kiválásakor meg sem kellett volna szűnnie. Üröm az örömben, hogy frakció megszűnése és az újbóli megalakulás is a Kedves Vezető hatalmi érdekektől vezérelt döntésének következménye. Így a helyzet nem is annyira rózsás.

Mint emlékezetes, régebben a parlamenti frakciójukból kilépők fél éves szünet után átléphettek egy másik párt képviselőcsoportjába, vagy, ha voltak erre elegen, összeállhattak egy új frakcióban. Gyurcsány és csapata MSzP-ből történt kiválása után módosította a többség a házszabályt annak érdekében, hogy a Demokratikus Koalíció ne tudjon frakciót alapítani. Az Alkotmánybíróság a közelmúltban nagy többséggel elfogadott határozatával elutasította a DK-sok panaszát, melyben azt kifogásolták, hogy ez a módosítás kizárólag ellenük irányult. (E határozat is megérne egy külön misét. Az mondják például benne a derék bírák, hogy nem érte hátrány a frakcióalapítás lehetőségétől hirtelen megfosztottakat, „sérelmük pusztán egy számukra előnyös helyzet elmaradásában áll”. Mintha a frakcióalapítás és működtetés mindössze úri passzió lenne, nem pedig a képviselői jogok hatékonyabb gyakorlásának eszköze. Lévay Miklós másik három alkotmánybíró támogatta különvéleményében kifejtette, hogy nem ért egyet a többséggel, mert szerinte aggályos, hogy  a „Házszabály jelenleg nem tartalmaz olyan garanciális rendelkezéseket, amelyek kizárnák azt, hogy … az országgyűlési képviselőket megillető alkotmányos jog, illetve a frakciókat megillető >>képviselői kollektív jogok<<, frakciójogok gyakorlását olyan mértékben korlátozó házszabályi rendelkezéseket fogadjon el, amelyek ellehetetlenítik azok gyakorlását”, de ezzel a véleményükkel kisebbségben maradtak.)

Az Alkotmánybíróság döntése után az LMP bejelentette igényét a frakcióalapításra. A kormánypárti többség – értelmezésem szerint helyesen – úgy látta, hogy ez nem lehetséges a Házszabály módosítása nélkül, ezért úgy tervezik megváltoztatni a szabályt, hogy Schifferék kérése teljesíthető legyen. Szerintem téved az LMP társelnöke, mikor azt állítja, hogy a képviselőcsoport újra-alakítása kizárólag az Alkotmánybíróság döntése nyomán vált volna lehetségessé, hiszen az nem változtatott az eddigi, a frakció megmaradását akadályozó szabályokon.

Az egyik szemem nevet, mert egy ellenzéki frakcióval több lesz a parlamentben, de a másik sír, mert ez a változás kizárólag a kormánypártok kegyelméből jöhet létre és csak az LMP-re vonatkozik, míg másik két párt változatlanul elzárva marad ettől a lehetőségtől. Ráadásul az elmúlt hónapok eseményei nehezítik számomra, hogy ne sejdítsek valamiféle – talán akaratlan – összjátékot a háttérben. Arra a szisztematikus akció-sorozatra gondolok, melynek következtében az LMP-t elhagyó önkormányzati bizottsági tagok nagy részét egykori pártjuk kezdeményezésére a Fidesz többség kitette a helyéről. Azokban az önkormányzatokban, amelyek vezetésében megvolt erre a hajlandóság, kegyetlenül felszámolták a képviselő-csoportokat és megvonták a frakcióval járó forrásokat, felügyelő bizottsági és a testület mellett működő bizottságokban lévő külsős helyeket. A forgatókönyv nem bonyolult: az LMP vezetése beszélt az illetékes önkormányzati vezetéssel, majd elküldte levelét, melyben magának követelte a képviselői és bizottsági helyeket. Ezután – a lemondani nem kívánó képviselők kivételével – minden zöldpártit eltávolítottak funkciójából, helyükre a többséghez hű emberek kerültek. Nem hiszem, hogy a bosszút szomjazó Schifferék komolyan hitték, hogy megkaphatják az így megüresedő helyeket. Ha jól tudom, az egyetlen üdítő kivétel a Pokorni Zoltán vezette hegyvidéki önkormányzat, ahol a kezdeményezést eddig még nem követték tettek.

Jó és eredményes munkát kívánok az újra megalakuló frakciónak és azt, hogy ne szédüljenek meg a Vezénylő tábornok bül-bül szavaitól. Kérem egykori párttársaimat, ne felejtsék, a Kedves Vezetőnek mindenki csak egyszer használatos eszköz az áhított cél eléréséhez. Ha már nincs szükség rá, menthetetlenül a kukában végzi. És akkor még egészen jól járt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

8 komment

Címkék: önkormányzat LMP Házszabály országgyűlési frakció

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr195365546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe69 2013.06.17. 17:51:41

Ti viszont biztos a kukában végzitek, Sipi !

Perneczky László · https://www.facebook.com/perneczky.laszlo 2013.06.17. 18:20:47

Csak a pontosság kedvéért:
1) Annak idején egyedül Schiffer András (LMP) szólalt fel a DK frakcióalakítás védelmében(!), miszerint az akkori szabályok szerint az MSZP-ből távozóknak joga lett volna frakciót alakítani.
2) A "lex DK"-t az LMP ellenezte
3) A jelen szabályozás logikája, hogy olyan párt, amely nem indult a választáson, ne alakíthasson frakciót. Se a DK, se a PM nem indult a választásokon, a mandátumokat pedig senki sem egyénileg, hanem pártlistán nyerte. A befektetett munkát és az "arcok adását" elismerve, de akkor sem Schiffer, Jávor, Karácsony, Vágó kapta a szavazatokat, hanem az LMP. Ahogy a hegyvidéken vagy újpesten se Te vagy én, hanem az LMP, aminek történetesen akkor mi voltunk az arcai a választókörzetben. Persze ezt megrágtuk már pár százszor...
pepe - Perneczky László, LMP Újpest, blogod lelkes olvasója

Petrovai 2013.06.17. 19:31:04

@mobius: Szia Pepe!
- A frakcióalakítás bárminemű korlátozása nem egyeztethető össze a szabad mandátum elvével.
- A frakción belüli és frakción kívüli képviselők jogai között bármiféle különbséget tenni nem egyeztethető össze a mandátumok egyenértékűségének elvével.
- Frakciót képviselők alakítanak, nem pártok.
- Utólag mindig szépen hangzik azt mondani, hogy a listás mandátumokat a párt kapta, nem a személy, de amíg a szavazó lapon nem csak a lista neve szerepel, hanem a rajta levő személyeké is (upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/2010-ogy-ford1-bp.png) ezt senki sem állíthatja teljes bizonyossággal! Tudniillik, azért teszik oda a személyeke, hogy az is be tudja azonosítani a listát, aki személyeket támogatna.
- a frakciók szabályaival való manipulálás lehetősége úgy a Parlamentben, mid az önkormányzatokban egyfajta ajándék a hatalmon levőknek, amivel kényük-kedvük szerint beleavatkozhatnak a kialakult erősorrendbe. (Holnap alakotmányba - bocs': alaptörvénybe - rögzítik, hogy 25 fő a minimális frakciólétszám, és akkor mi lesz a fenti hangzatos elvekkel?) Ha az LMP képviselői nagyon helyesen újra lehetőséget kapnak a frakcióalakításra, más pártok képviselői pedig nagyon helytelenül nem, akkor az egy hatalmi játék eredménye lesz, akár elismered ezt, akár nem!
... a többi stimmel!

Petrovai 2013.06.17. 19:33:36

@Joe69: Ha SiPi-nek szólítod és tegezed, feltehetőleg ismered is Pétert! Ennek tükrében "becsülöm" gerincességedet és bátorságodat, amivel szilárdan őrzöd inkognitódat! :-/

Perneczky László · https://www.facebook.com/perneczky.laszlo 2013.06.18. 09:00:37

Értem én a szabad mandátum elvét. A DK és PM képviselők kijelentették, hogy kilépnek abból a pártból, amelynek listáján bejutottak, új pártot hoznak létre, de ennek ellenére a mandátumot megtartják. Erre joguk van, sajnos a veszteséget jóvá kell írnunk, és már csak ezért sem tartottam se elegánsnak, se célravezetőnek a mandátum-visszakövetelő és nyomásgyakorló akciókat.
A DK-nak annak idején joga lett volna frakciót alakítani, az LMP és Schiffer volt az egyetlen, aki kiállt Gyurcsány mellett (!) ezügyben.

Tény ami tény: az LMP állított országos listát, benne te is, én is, meg mások is kaptak 380.000 pontosan behatárolható szavazatot. A PM és a DK meg nem. Ezért nem érzem fairnek a "kegyelem morzsák" címadást és az gondolatmenetet, hogy ezúttal hatalmi játékról lenne szó (mint ahogy annak idején viszont a lex DK nagyon is manipulatiív hatalmi játszma volt!)

Értem azt is, hogy képviselőcsoportot a képviselők alkotnak, nem a pártok. Én Újpesten egymagam is frakció vagyok a 20 képviselő közt, mert a negyedik kerületben az a felfogás, hogy aki indult és megugrotta a szintet, létszámtól függetlenül jár a frakció. A szomszédos palotán meg egy röpke pillanatra az ellenzéki technikai-frakcióalakítás gondolata is felmerült, mert ott meg húszból három kéne.

Hogy nem lehet tudni, hogy a párt vagy a személy kapta a szavazatot?
A joszomszedsag.blog.hu/ blogocskámon három részben is fejtegettem, hogy számomra "Miért az LMP?" A sztorik neked is ismerősek lesznek, a nyócker vagy épp Újpest "behúzása", amiben még együtt vettünk részt Te meg én. Persze, bizonyára a rám is érkezett szavazat a nevemért, meg a két szép szememért.
Csakhogy az LMP léte, anyagi, emberi, szervezeti segítsége nélkül az én nevem eleve ott se lett volna a szavazólapon!
A te neved ott lett volna, Sipi?

Sipos Péter 2013.06.18. 23:28:23

Normális országban, normális körülmények között még igazad is lehetne, Pepe. Pont arra szerettem volna rámutatni az írással, hogy az LMP frakció alakítási lehetősége sajnos nem a demokrácia győzelme, hanem a Kedves Vezető politikai számításon alapuló, megfontolt döntésének következménye. Így, a helyén kell kezelni.

Perneczky László · https://www.facebook.com/perneczky.laszlo 2013.06.19. 09:35:24

Persze, órákon át sorolhatók a Fidesz-hatalom aljas húzásai, minden téren és minden szinten. Alaptörvény, einstand, mutyi, Simicska...
Ezért nem lett DK frakció, ez vezetett oda, hogy az LMP-t hátrahagyva Bajnai oldalán keresitek a baloldali utat... ez világos!
De speciel az LMP frakcióalakításhoz való joga egy ritka kivétel, egy kivételesen elfogadható eljárás az ezer mocsokság közt, nem pedig az LMP-nek szórt "kegyelem morzsa". pepe

Geo_ 2013.06.19. 12:17:46

@mobius: A frakcióban a PM-esek voltak többségben - ha ez mond valamit.

Ki tudja megmondani, hogy a 380 e szavazatból mennyi jutott Jávorra, Karácsonyra,... mennyi Schifferre.... és mennyi az LMP logora?
süti beállítások módosítása