Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Interpelláció

Mi kell még ahhoz, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat felhagyjon a Magyar Demokrata című hetilap támogatásával?

2013.05.15. 17:08 Sipos Péter

Testuleti kép.pngAz interpelláció írásban benyújtott képviselői kérdés a kormányhoz vagy annak egy tagjához az országgyűlésben. A latin interpellatio szóból ered, jelentése: félbeszakít, közbeszól, kérdésekkel ostromol, ellenvetést tesz. Hát én most interpellálom Pokorni polgármestert.

A hegyvidéki képviselő-testület költségvetési vitáinak visszatérő témája a Magyar Demokrata c. hetilap önkormányzat általi támogatása. A kerület vezetése szerint azért kell ezt a heti tízezer példányban megjelenő kiadványt havi 300 ezer forinttal támogatni, mert az rendszeresen tájékoztat a Hegyvidéken történtekről. Többször elismételt véleményem szerint igen drága mulatság egy ilyen kis példányszámú lapban megjelenő tájékoztatókat szponzorálni. De sejtem, nem üzleti, hanem politikai oka van a pénzesőnek. Én még emlékszem arra, hogy a Kedves Vezető a Magyar Nemzet mellett ezt a sajtóterméket nevezte kedvencének. A dög, azt hiszem, itt van elhantolva.

A Magyar Demokrata rendszeresen jelentet meg olyan írásokat, amelyektől egy jóérzésű embernek felfordul a gyomra. Nekem nagyon rosszul esik, ha a kerületi adófizetőinek pénzéből ilyen hetilapot támogatnak. Ezért fordultam a polgármesterhez az alábbi sorokkal.

Interpelláció

 

Pokorni Zoltán polgármester úrhoz

 

Tárgy: Mi kell még ahhoz, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat felhagyjon a Magyar Demokrata című hetilap támogatásával?

 

Tisztelt Polgármester úr!

A Hegyvidéki Önkormányzat – azzal az indokkal, hogy az segíti a kerület lakosságának tájékoztatását – évek óta jelentős összeggel támogatja a Magyar Demokrata címmel megjelenő kiadványt. A költségvetési viták során többször szóvá tettük, hogy a lap példányszámához, kerületi olvasottságához képest ez a támogatási mérték eltúlzott, és a kerület pénzügyi helyzete szempontjából is indokolatlan.

A pénzügyi szempontokon túl azonban fontos kérdés az is, hogy a kerületi adófizetők pénzéből támogatható-e egy olyan kiadvány, mely szellemiségében idegen azoktól a kulturális alapelvektől, melyeket pártállástól függetlenül remélhetően mindannyian magunkénak vallunk. Interpellációmhoz mellékelem a lap 2013. május 8-án megjelent (XVII. évfolyam 19.) számának egyik, Szalonna című cikkét, melynek szerzője a hetilap főmunkatársa, Pozsonyi Ádám. Az írásban a szerző úgy igyekszik hiteltelenné tenni az általa bírálni szándékozott történész szakmai álláspontját, hogy annak vélt zsidó származására, vallására tesz félreérthetetlen, megalázó és kirekesztő utalásokat.

Ha – amit nem hiszek – a T. Polgármester úr ízlését nem sértenék a cikkben foglaltak, hadd hivatkozzak Orbán miniszterelnök úrra, akivel kivételesen egyetértek, és remélem szavai ebben az esetben Önnek is iránytűül szolgálnak. A Miniszterelnök a cikk megjelenése után néhány nappal, Budapesten, a Zsidó Világkongresszuson tartott beszédében így fogalmazott: „…a mi nemzedékünk nem fogja eltűrni, hogy hazánkban bárkit származása vagy vallása miatt emberi méltóságában megsértsenek, és ezzel megtapossák a szabadságot, amiért együtt küzdöttünk …” és „… erkölcsi kötelességének tekintette és tekinti, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben”.[1]

Az Önkormányzat a folyósított támogatás fejében nem formálhat jogot arra, hogy egy lapban megjelenő cikket cenzúrázzon, de az erkölcsi kötelessége, hogy megvonja a támogatást egy olyan kiadványtól, amelyikben ilyen írás megjelenhet. Remélem, ebben egyetértünk, és Polgármester úr intézkedik a támogatás folyósításának azonnali megállításáról és a támogatási szerződés felmondásáról.

Várom válaszát, de főképp gyors, példamutató intézkedését.

 

Budapest, 2013. május 15.

                                                                                                                             Tisztelettel:

 

                                                                                                                             Sipos Péter

                                                                                                                       helyi képviselő

[1] Forrás: http://mno.hu/belfold/orban-viktor-beszede-a-zsido-vilagkongresszuson-1158970

Szalonna cikk Demokrata.jpg

 

A szabályok szerint a következő, május 30-án tartandó testületi ülésen választ kell kapnom. Kíváncsian várom.

És Ön? Kérem szavazzon!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: Pokorni Zoltán Magyar Demokrata Hegyvidéki Önkormányzat Interpelláció

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr625301871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása