Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

A 148-as csapdája*

2015.01.12. 18:23 Sipos Péter

normafa_fa.jpgMéretes csapdába lavírozta magát Pokorni polgármester. A befolyásos sílobbi segítségével elérte, hogy a Normafán és környékén lévő erdők a XII. kerületi önkormányzat kezelésébe kerüljenek, és az egykori sípályákra hivatkozással az országos költségvetés pénzéből „rehabilitálják a történelmi sportterületet”. A cél érdekében a területet kivonták a szigorú természetvédelmi előírások hatálya alól. Az erről szóló Normafa törvény és a vele járó nem kis pénz azonban nemcsak lehetőség, hanem kelepce is.

Ha előbb nem, a decemberi ónos eső után rájöhetett a hegyvidéki önkormányzat vezetése, hogy milyen nehézségekkel jár 350 hektár erdő kezelése. A terület fenntartása, gondozása akkor is sokba kerül, ha nincs hasonló természeti csapás. A Pilisi Parkerdőnek, a terület korábbi gazdájának a több ezer hektárnyi, általa gondozott erdőből származó bevételei terhére kellett kigazdálkodnia azt az összeget, amiből a játszótereket, turista utakat tartották karban. Nem költöttek sokat, ami meg is látszik. A kerület nem engedheti meg magának, hogy vagyonkezelőként elhanyagolja a Normafát, ezért most az önkormányzatnak kell előteremtenie a szükséges forrásokat. Vagy máshonnan vesz el pénzt, vagy Normafán szedik be a szükséges összeget. (Megjegyzem, hogy nem kell százmilliókra gondolni. Például a vendéglátóhelyek bérletéből, parkolási díjakból, a Normafa közönségét kiszolgálók hozzájárulásaiból is egész csinos összeget lehetne beszedni.)

Egy 2013-ban elfogadott kormányhatározat alapján az állami költségvetés a három év alatt több, mint 1,3 milliárdot biztosított „a Normafa Park kiemelt beruházás megvalósításához szükséges pénzügyi források biztosítására”. Ebből az előkészítő munkákra mostanáig mintegy 100, egyéb költségekre (beleértve a Libegő felső végállomásánál lévő játszótér felújítását is) hasonló összeget fordítottak. A költségvetés által eddig biztosított summa is óriási, de az eredeti tervek szerint ehhez háromszor-négyszer ennyi jöhet még. Ha jön. Ha közben a költségvetési helyzet, vagy Pokorni csillagzatának állása miatt el nem zárják a csapot. Ha még esetleg a beruházásra korábban beígért pénz rendelkezésre is áll majd, az szinte biztos, hogy a terület és az építendő létesítmények, attrakciók fenntartásához nem lehet központi forrásokra számítani. Ezért a tervezés során csak olyan létesítmények jöhetnek szóba, amelyek kellő nagyságú bevételt képesek termelni.

A kerületi közvélemény megosztott a Normafára kérdésében. Szinte csak abban van egyetértés, hogy némi rendrakás, az ott tartózkodás körülményeinek javítása jó lenne. Annak, hogy nagyobb, a terület terhelésének növekedésével járó fejlesztések legyenek, sok ellenzője van. Azt sem nézné jó szemmel a kerület lakossága, ha a Normafán ezen túl mindenért fizetni kellene. Attól is sokan félnek, hogy az esetleges új attrakciók még több embert vonzanak, még nagyobb zsúfoltsággal járnak.

Az önkormányzat vezetése megígérte, hogy a tervek elkészülte után kerületi népszavazás dönt majd a megvalósításról. A referendummal kapcsolatban sok a nyitott kérdés. Nem világos, hogy egyetlen komplex terv jóváhagyatására, vagy alternatívák közötti döntésre kérik a lakosokat. Pokorniék még azt sem döntötték el, hogy vélemény-nyilvánító, vagy ügydöntő szavazás legyen-e. Egyetlen dolog biztos, és ennek az önkormányzat vezetői is tudatában vannak: a népszavazás kimenetele bizonytalan. A polgármester ezért nem lesz fukar, amikor a „lakosság tájékoztatása” címén folytatandó propaganda költségvetését tervezik. És az sem kétséges, hogy igyekeznek az ügyből pártpolitikai kérdést kreálni, elsősorban azért, hogy politikai híveiket rávegyék a Normafával kapcsolatos nézeteik feladására. Azt talán még a legbölcsebb politológusok sem mernék megjósolni, hogy a kormánypártok romló megítélése közepette ennek a törekvésnek milyen hatása lesz.

A kerület vezetése láthatóan zavarban van. A kívülálló számára úgy tűnik, hogy komoly beruházások terveit dédelgetik, de nagyon félnek a nagyobb átalakítást ellenző közvélemény ellenállásától, ezért a legnagyobb titokban folynak az előkészületek. A korábbi ígéretek ellenére nem kérték ki a zöld szervezetek véleményét a hírek szerint végegesített Natura 2000-es hatástanulmányról és a fejlesztések megvalósíthatósági tanulmányát készítő céget is eltiltották attól, hogy konzultáljon a civilekkel. Az egyeztetések elmaradása aligha vezet jóra. Ha a Pokorni polgármester az együttműködés helyett a konfrontációt választja, abból nagy és meddő viták lesznek, amelyekből nem jöhet ki jól. A városvezető állítása szerint megtanulta, „hogy csatározás közben sem szabad elfelejtenünk, hogy milyen módon kötünk majd békét”.

Mi lenne, ha most rögtön a békével kezdené, nem a csatározással?

*A Normafa Park történelmi sportterületről szóló törvény a 2013. évi CXLVIII. számot viseli

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

7 komment · 2 trackback

Címkék: Pokorni Zoltán Normafa Natura 2000

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr507065669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem kellene ezeket a folyamatos hazaárulás miatt betiltani? 2015.01.13. 14:58:06

Támadást hirdettek a saját hazájuk ellen. EP-képviselőik a lehető legtöbb külföldi politikust rá akarják venni, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel legyen hazánkról a nemzetközi sajtóban és minden egyéb fórumon, ahol megfordulnak - tudtuk meg nyilatk...

Trackback: Csak így tovább, fiúk! Csókpuszi: Lenin elvtárs 2015.01.13. 14:53:55

Nyugatról hergelik, módszerük a hazudozás, céljuk az erőszakkal történő kormányra jutás. A magyar baloldal ugyanabból a kottából játszik, mint a leninista bolsevikok 1917-ben, amikor német titkosszolgálati segítséggel először az orosz cárt, majd a legi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Biatorvágy (törölt) 2015.01.13. 09:23:53

Hát, kisöreg, a fidexék megérik a pénzüket, de miért pont te bírálod őket, aki úgy befürdött a telekmutyival, meg a NAV-üggyel?! Te sem vagy jobb a Simon Gábor vásznánál, hát akkor meg? Miért kell hátráltatni folyton az utódokat, irigykedsz, hogy jobbak, mint te voltál?!

Sipos Péter 2015.01.13. 12:44:15

@Biatorvágy: Megtenné, hogy közzéteszi, milyen díjazás fejében irkálja a butaságait? Meg azt is, hogy hol kell bértrollnak jelentkezni? Szerintem lenne más is, akinek jól jönne egy kis (?) mellékes.

jet set 2015.01.13. 15:00:18

Szóval még nem történt semmi, de Pokorni mocskos fideszes, tehát biztosan szar lesz, amit csinál.

♔bаtyu♔ 2015.01.13. 15:05:41

Tavaly többször kirándultam arra, a Normafa Bp. nagyon elhanyagolt kirándulóhelye.

Bármit csinálnak, a jelenleginél csakis jobb lehet. Kezdjük ott, hogy leülni nem lehet. A kolbászost el kellene zavarni drága árujával a fenébe és kiadni több vállalkozónak azt az épületet.

Az egész amúgy is poros, mocskos, valójában utálom azt a helyet. Évtizedek alatt nem sikerült rendbetenni, a jelenlegi gazdája tutira nem jó gazda.

Ráadásul nem a kerületi "közvéleménynek" kellene döntenie, a Normafa ugyanis nem az övék, ahogy pld. a Városliget sem a zuglóiaké.

vadi3 2015.01.13. 15:47:53

@♔bаtyu♔: "Normafa ugyanis nem az övék, ahogy pld. a Városliget sem a zuglóiaké. "

Szerinted az mennyire kultiválható, hogy amit a kerület pénzéből tartanak fenn, annak "gyümölcseit" az egész város lakói élvezik. Pont úgy mint Budaörs az M1-7 bevezető közvilágításával. Ha már valaki más élvezi a bevételeket, akkor talán a más is részt vehetne a fenntartásban. Ha pedig nem vesz részt a fenntartásban, akkor ne is döntsön a sorsáról

Biatorvágy (törölt) 2015.01.14. 09:49:13

@Sipos Péter: Kisöreg, ne erőltesd már ezt a magázódást. Már megint el vagy tévedve, mint általában. Segítek: 2005. augusztus, Komenir. Hagyd az újakat, ne irigykedj!

Sipos Péter 2015.01.14. 11:28:41

@Biatorvágy: Nem emlékszem, hol és mikor őriztünk együtt libát. Értelmetlen dátumokkal és nevekkel nem segít. Azt sem értem, ki az újak, és mit kellene hagyni nekik. Ami pedig az irigységet illeti: tessék tükörbe nézni! Ott majd egy nagyon irigy valakit láthat.
süti beállítások módosítása