Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Orbán a pózna tetején

2014.10.30. 07:41 Sipos Péter

A pózna tetején.jpgHajdanvolt ifjúkoromban népszerűek voltak a bolondokkal kapcsolatos viccek. Az egyik így szólt: A bolondokháza udvarán áll egy magas pózna. Az ápolók arra lettek figyelmesek, hogy a bolondok sorra felmásznak a póznára, majd a tetején mintha elolvasnának valamit, bólintanak, majd lemásznak. Az egyik ápoló már nem bírt a kíváncsiságával és maga is felmászott. Az oszlop csúcsán egy kézzel írt papírt talált: „Itt az oszlop vége, tovább menni veszélyes!”

Az önkormányzati választások napján betértünk a Szépkilátás Cukrászdába. Éppen előttünk lépett be a helyiségbe a Kedves Vezető és felesége. Míg az asszony a süteményeket mustrálta, a Miniszterelnök tekintetével a termet és a bent lévőket pásztázta. Először azt gondoltam, hogy van benne némi aggodalom, mert nem voltak vele a testőrei, de rájöttem, nem erről van szó: nem törődött vele senki. Éppen annyira volt vele is udvarias mindenki, mint bármely másik vendéggel. Nem is bírta bent sokáig, megkérdezte a First Ladyt, hogy van-e nála pénz, majd kiviharzott a teraszra. Az ablakon keresztül pont ráláttam. Odakint toporogva is azt leste, ki veszi már végre észre, hogy Ő Maga van itt, teljes valójában. Mire kiértünk, egy idősebb hölgy végre megtalálta és buzgón magyarázott neki. Immár újra fontosnak érezhette magát.

A Nemzet Örökös Miniszterelnöke elért a pózna végére. Eddig mindent meg tudott oldani, minden ellenfelét gond nélkül lenyomta. Most egyszerre két olyan ellenlábasa is lett, akivel nem tud mit kezdeni. Szűnni nem akaró harcolhatnékában mindkettőből saját maga kreált kemény ellenfelet.

Tudható volt, hogy szövetségeseink nem tűrik az idők végezetéig az oroszokkal kacérkodást, a hűtlenkedést, előbb, utóbb bekeményítenek. Népünk Nagy Vezetőjének halvány fogalma sincs arról, mit jelentenek a diplomáciai jelzések, de nem is igen érdekli a külvilág. Csak a tockosból, sallerból ért. Most meg is kapta az amerikaiaktól. Európa örül, hogy nem neki kell észhez térítenie az elcsavargó magyar bárányt. A Vezénylő Tábornok innen nem remélhet oltalmat, igaz, az Unió talán bántani sem fogja.

A nagyobb baj belülről fenyegeti az Örökös Hatalmat. A net-adóval felkorbácsolt indulatok olyan embereket visznek utcára, akik még sohasem tüntettek semmi ellen és semmi mellett. Ez az értelmetlennek tűnő adó volt az utolsó csepp a poharukban. A Miniszterelnök és csapata nem ért semmit. Még mindig ott tart, hogy biztosan a rommá vert ellenzék áll az események mögött. Az eszébe sem jut, hogy az emberek maguktól szerveződnének, összefognának. A Nagy Vezető seggnyaló politológusai attól élveznek el, hogy milyen erős és milyen határozott a Miniszterelnök Úr. Ők és gazdájuk is úgy gondolják, egy ország vezetésének lényege, hogy van egy főnök, aki megmondja a tutit, és mindenkin keresztülveri az akaratát. Nem értik, hogy a rendszerváltás óta felnőtt nemzedékek egészen másként gondolkoznak. Azt hiszik, hogy az uszítás és gügyögés keverékéből örökre ható altatót tudnak keverni. Pedig azzal csak a fogyatkozó számú hívüket tudják elzsongítani. A többiek hallgattak. Idáig. Most lett elegük.

Az Orbán&Co. már az X generációt sem érti teljesen, az utána következők lelkéhez pedig végképp nincs kulcsa. Amit nyújtani tud, az a Kádár-Horthy korszakok ideológiáján felnőtteknek szól. A fiatalabbakhoz nem jut el. Ők alig hallgatnak rádiót, nemigen néznek televíziót. Folyamatosan az interneten lógnak, ott élik társasági életüket, ott kulturálódnak, tájékozódnak. Széles a kapcsolati hálójuk és pillanatok alatt megszervezik magukat. Nem igen izgulnak rá a nagy társadalmi problémákra, de nagyon ragaszkodnak megszokott szabadságukhoz. Ebbe gyalogolt most bele a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Nem vagyok biztos abban, hogy a Nemzet Örökös Miniszterelnöke tisztában van-e azzal a csapdával, amit magának állított. Ha enged a tömegnek, az megrészegül újonnan tapasztalt hatalmától és még többet akar. Ha nem enged …

A kis köpcös alak fent van a pózna végénél. Kezével a levegőt markolássza ott, ahol az oszlop folytatását sejteni véli. Mindig szóra kész, cinikus mosolyú sameszai és üresfejű csicskásai saját, jól felfogott érdekükben is remélik, hogy a Főnök képes továbbmászni.

Egyik sem mer szólni neki, hogy olvassa el a cédulát.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

21 komment

Címkék: Orbán Viktor NER Netadó

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr436845693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2014.10.30. 15:39:31

Aha. És egyszerűen Orbán Viktor nem értette, hogy miért nem hajol meg előtte senki sem a cukrászdában. És ezen úgy megsértődött, hogy csak na....
Duzzogva ki is rohant...
A poszt szar.

paráznabillegető 2014.10.30. 15:57:20

jó nagy hülyeséggyűjtemény ez, téves logikaval és következtetésekkel fűszerezve.

s 2014.10.30. 16:13:14

"Azt hiszik, hogy az uszítás és gügyögés keverékéből örökre ható altatót tudnak keverni."

Az évezred mondása. Kibaszottul kurva jól el van találva benne a hatalommánia lényege.

Egéridomár 2014.10.30. 16:19:34

@ursus artos: @paráznabillegető: Húúúúúúú de nagy szerencse, hogy ti vagytok és megvilágosítjátok a világot.
Most, hogy olvastam minden oldalt körbejáró részletes véleményetek, istenemre szeretni kezdtem orbánt.

ursus artos 2014.10.30. 16:26:06

@Egéridomár: és a véleményemnek miért kell olyannak lenni, ami részletesen körbe jár minden oldalt, hogy neked tessen?
A komment bizony ilyen műfaj...

paráznabillegető 2014.10.30. 16:29:48

@Egéridomár: csitt te! most nem az egereiddel cseverészel...
sípos uram furát látott, volt már nekem is vízióm, azóta nem eszem békönbe csavart csirkemájat... no, elég az hozzá, hogy az élmény legyen még oly életszerű, nem lész valós.

Szúnyog 2014.10.30. 17:12:25

Sipos uram, kend kellően primitív.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.10.30. 17:28:18

Míg a 13. század első felében a Bolgár Cárságot tekintették a Balkán-félsziget vezető hatalmának, a következő évtizedekben hanyatlás következett: mind az Arany Horda, mind a Magyar Királyság, mind az 1261 után újjászülető Bizánc támadta országot.

A legnagyobb problémát a tatárjárás jelentette, ugyanis 1242 után az Al-Dunáról északra fekvő térség mongol fennhatóság alá került, Észak-Bulgáriában jelentős pusztítást okoztak a betöréseik, a cárság rövid ideig kénytelen volt elfogadni a mongol vazallusi státuszt.

1257-ben II. Kálmán halálával kihalt az Aszen-dinasztia. 1277–1280 között Ivajlo kelet-bulgáriai felkelése okozott problémát: a magát cárrá nyilvánító és a mongolokat Dobrudzsából kiszorító parasztvezérnek utóbb menekülnie kellett.

A magyarok több alkalommal megvetették a lábukat Bulgária északnyugati részén, azonban az V. István halála utáni évtizedekben anarchiába sodródó Magyarország balkáni pozíciói meggyengültek.

Kalmár Lajos (törölt) 2014.10.30. 18:28:23

Ne álmodozon,papa

vajdasagi 2014.10.30. 18:48:01

@Kalmár Lajos: Jól látszik, hogy az 5-6 fizetett Fidesz-troll ma nem képes körbejárni az igen nagyszámú számukra veszélyes blogokat, és megpróbálni ellensúlyozni. Szólnotok kéne a központban, hogy erősítést kértek. Mert így amit műveltek az gyengus. Pl. a Birka bolgár történelmi copy-paste-jei egyenesen szánalmasak. Egyben persze mulattatók is.
A Te kommentjeid is "értékesek és tartalmasak", mit mondjak :-)

dont be such a jew 2014.10.30. 19:02:29

nedves álom egy mocskos hazaárulótól

a fidesz 55%-on áll csicska

dont be such a jew 2014.10.30. 19:03:39

@vajdasagi: az is gyengus amit ti a választásokon müveltek..:), bár blogerőben jól álltok

Peterpapo 2014.10.30. 19:03:48

Nem hinném, hogy van aki nálam jobban rühelli Orbánt, de nem lehet, hogy csak azért nézett körbe, hogy van-e ismerős, akit üdvözölnie kellene és mivel nem volt, inkább kiment, mert nem volt kedve idegenekkel jópofizni?

dont be such a jew 2014.10.30. 19:09:05

Ez az a blog ahol az ÁVHs körmös SZDSZes DK-s Bauert promózták a választások előtt?

Ájjonmámeg a menet!

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2014.10.30. 19:53:46

A vicc úgy folytatódik: na ezt a bolondok mind megértették, csak az az egy nem, aki királynak képzelte magát.
kenyszerbagoly.blog.hu/2014/10/28/_78727

annamanna 2014.10.30. 20:01:10

Meg lehet-e csinálni azt, hogy a szolgáltatók egyszerűen bejelentik, hogy ők ezt az adót nem fogják kifizetni és kész? Nem hárítanak át senkire semmit, nem változtatnak semmin, nem fizetik az új adót és csókolom? Arra mit lépne a kormány?

Traktoros lány 2014.10.30. 20:04:29

@dont be such a jew: Nem. Az a kedves papa. Az Szdsz-es Bauer a világ legnagyobb demokratája lett, mivel az Andrássy 60 már nem úgy működött, mit az apja idejében...

Szúnyog 2014.10.30. 21:08:38

A remélhetőleg nem örök szdsz küzd örökké, ront, amit tud, országot, nemzetet, kedvet.
Egyszer Galilei Körként, egyszer MDP-ként, egyszer szdsz-ként, mostanság leginkább demokrata civilként.

dont be such a jew 2014.10.30. 22:53:19

De azér nagyon nemkéne baszakodni, pláne hogy pont Obama küldte rá a NAVot mindig a politikai ellenfeleire, aztán igyekeztek eltüntetni a bizonyitékokat

www.foxnews.com/opinion/2014/08/26/standard-operating-procedure-for-obama-administration-delay-derail-deceive/

a nemzeti sajtó kajázza az ilyesmit, szóval baszakodni azt nem kéne mer sirás lesz a vége!

J.László 2014.10.30. 23:27:51

Ostoba fasz vagy haver.
süti beállítások módosítása