Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Csatorna reloaded?

2014.03.27. 10:31 Sipos Péter

csatornázás.jpgMeglepő levelet talált számos hegyvidéki polgár a postaládájában. A levélben arról értesítették, hogy – hála az Új Széchenyi tervnek és az Európai Unió nagyvonalú támogatásának – utcájukban 2014-ben végre kiépül a szennyvízcsatorna. Normális esetben egy ilyen hírnek mindenki örül. Csak az csodálkozik, aki már évtizedek óta fizeti a szennyvízdíjat a Csatornázási Műveknek. A mai mutyi-világban ilyenkor mindenkinek megindul a fantáziája.

Aki az elmúlt évtizedekben a Hegyvidéken építkezett, általában szemben találta magát a közművesítés nehéz problémájával. Nagyon helyesen már régóta nem adnak ki építési engedélyt olyan házakra, melyeknek a csatornázása nem megoldott. A szolgáltató azonban nem örül az újabb kuncsaftnak, nem viszi el a vezetékeket az új épülethez. Ezt a feladatot az építőnek kellett megoldania. A Csatornázási Művek aztán szigorú ellenőrzést követően térítésmentesen átveszi a csatorna közterületen létesült részét. Innen kezdve aztán lehet fizetni a csatornadíjat. Így épült ki a hegyoldal csatorna-rendszerének nagy része.

Nagyjából 35 hegyvidéki utcában lakók kapták meg az alábbi levelet, melynek olvastán sokakban felderengett, hogy is épült ki náluk annak idején a szennyvízelvezetés.

Csatorna levél.jpg

A legtöbben csak megvonták a vállukat, de vannak néhányan, akik nem restelltek levelet írni a projekt irányítóinak, kérve, hogy náluk ne nyúljanak a megbízhatóan működő rendszerhez. A Fodor utca és környéke lakói például attól tartanak, hogy a bevált gravitációs rendszer helyett a kevésbé üzembiztos, ám drágább átemelős megoldás valósul meg. Nem kívánják azt sem, hogy az utcájukat értelmetlenül felbontsák. Nemcsak a nyugalmukért aggódnak, de félnek attól is, hogy végül még kevésbé lesz járható az utcájuk.

Egy nemrégiben tartott képviselő-testületi ülésen én is kértem a kerület vezetésétől, nézzenek utána, nehogy fölösleges túrják fel az utcákat. Az önkormányzat szempontjából sem mindegy, mi történik, mert a projektnek nem része a felásott utak teljes helyreállítása. Az újra-burkolás költsége a mi zsebünkből megy. (Nem mintha az EU-s pénzek értelmetlen szórása elfogadható dolog lenne.) Ígéretet kaptam arra, hogy az illetékesek odafigyelnek. Ebben meg is nyugodtam egészen addig, amíg elém nem került a Hegyvidék újság lelkes hangú tudósítása arról, hogy folytatódnak a csatornaépítések előkészületei. Azóta egy kicsit aggódom.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

10 komment

Címkék: Hegyvidék Csatornázás EU támogatás Útfelbontás

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr95880835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.03.28. 11:33:11

biztos el kell költeni a pénzt, valahogy a zsebekbe

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.03.28. 11:35:09

"A szolgáltató azonban nem örül az újabb kuncsaftnak, nem viszi el a vezetékeket az új épülethez. Ezt a feladatot az építőnek kellett megoldania. A Csatornázási Művek aztán szigorú ellenőrzést követően térítésmentesen átveszi a csatorna közterületen létesült részét. Innen kezdve aztán lehet fizetni a csatornadíjat. Így épült ki a hegyoldal csatorna-rendszerének nagy része."

ez nem igy van!!!

kaptunk EU tamogatast a sok leszakadt retek reszhez(borsod + szabolcs + hegyvidek egyes utcai) hogy csatornazzak, igy az EU is elvar cserebe egyet s mast
pl. az EU azt varja el, hogy MINDENKI fizessen csatornadijat attol fuggetlenul hogy ki van-e epitve ott a csatorna vagy nincsen

tehat ez a megallapitas hogy megepitik es utana fizethetnek nem igaz mivel eredetileg is bevasaltak mindenkin a csatornazasi dijat (2-4 eve igy van!!!)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.03.28. 11:36:10

@pingwin: EUs penz mint a negyes metro vagy mint az Irhas-arok vizgyujtojenek a megepitese
megis jobb lenne ha meg egy varpalotai haydn zenet jatszo szokokutra menne el?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.03.28. 12:29:12

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: egy nem létező, nem használt szolgáltatás után mi alapján fizessen az ember?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.03.28. 12:37:32

@pingwin: http://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2001/szeptember/a-csatornázás-története

"A fertőző betegségek kórokozóinak felfedezésével kiderült, hogy a bélcsatorna fertőző megbetegedéseit — az enterális fertőzéseket — a széklet és a vizelet is terjeszti, így ezek összegyűjtése és elvezetése egészségügyi érdek is. A tífuszbacilust 1880-ban Eberth, a kolera kórokozóját 1883-ban Robert Koch fedezte fel. Ebben az időben a városok népessége rohamosan szaporodott, a városi vízvezetékek ugrásszerűen fejlődtek, a nagyarányú vízfogyasztással arányosan a szennyvíz mennyisége is növekedett, ami magával hozta a csatornázás mielőbbi kiépítésének igényét."

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.03.28. 12:39:24

@pingwin: szerintem az jo cel hogy a furt kutban / talajvizben nincsen mar hugyos szaros mix
jo jo hat az vitamin a novenynek, de vannak mas szempontok is :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.03.28. 13:28:08

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: főleg olyan helyeken, ahol már ki van építve, és a tulajdonosok nem értik, valamint nem akarják, hogy kicseréljék

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.03.28. 14:53:53

@pingwin: en sem akarom(+nem is ertem!) hogy a rendorseg+birosag+torvenyhozas vigyazzon ram, megsem tehetem meg, hogy itten egy gepagyuval rendezzem le a velt vagy valos serelmeimet :)

Irhas-arkot irtam, jarunk arra kirandulni, elotte is volt egy vizlevezeto arok most is van, tudod igy mukodik a zallam, hogy kicserelgetnek, az is elmeletileg csatorna :) (==eső)

a konkret helyzetet amugy nem ismerem, csak irtam hogy ez igy mukszik... a sok retek leszakado helyeken hogy legyen csatorna igy MINDENHOL kifizettetik a csatornadijat
pedig nem feltetlenul rossz a kerti budi am! a tőzegfekália az tutti eper-tapszer
süti beállítások módosítása